Zoals u waarschijnlijk wel weet, helpt antibiotica bij het remmen van een infectie. Het is dus heel fijn om dit in te nemen als u een infectie heeft, want zo wordt het uiteindelijk verholpen. Er zijn echter ook ziektes (of symptomen) waarbij antibiotica niet zo’n goede werking heeft. We hebben voor u de vier belangrijkste opgesomd.
Antibiotica en diarree
Bepaalde antibiotica zijn zogeheten ‘breed spectrum antibiotica’, wat wil zeggen dat ze een grote groep van veelvoorkomende bacteriën aanpakken. Het nadeel hiervan is dat ze echter ook de goede bacteriën in de darmflora aanpakken, waardoor de slechte bacteriën in overmaat komen en dat is schadelijk voor uw lichaam. Tussen de 5 en 39% van de patiënten met een voorgeschreven kuur kunnen diarree ontwikkelen. Dit wordt ook wel AAD genoemd, Antibioticum ge-Associeerde Diarree, een probleem waarmee vooral ouderen van boven de 65 jaar mee hebben te kampen. Om deze diarree te voorkomen kunt het beste probiotica innemen, vraag hiernaar bij uw apotheker of dokter als u last heeft van diarree tijdens de antibioticakuur.
Antibiotica en blaasontsteking
Mocht u last hebben van blaasontsteking is het raadzaam om een zware antibioticakuur in te nemen, want dit helpt erg goed tegen deze infectie. De orale (via de mond) antibioticakuur zal ongeveer 94% van de blaasontstekingen kunnen verhelpen, maar er is echter wel kans op een terugkomst van de blaasontsteking. De volgende antibiotica worden vaak gebruikt voor ongecompliceerde blaasontstekingen:
- De standaardbehandeling is een 3-daagse kuur van TMP-SMX. Voorbeelden zijn Bactrim, Cotrim, en Septra. Een enkele dosering van TMP-SMX wordt soms voorgeschreven bij lichte gevallen, maar vaak zijn de resultaten dan minder succesvol dan bij een 3-daagse kuur.
- Fluoroquinolonen antibiotica, maar zwangere vrouwen moeten deze medicijnen niet nemen.
- Nitrofurantoïne (Furadantin, Macrodantin) is een derde optie. Dit geneesmiddel moet langer dan 3 dagen worden ingenomen.
- Fosfomycin (Monurol) is niet zo effectief als andere antibiotica, maar kan wel tijdens de zwangerschap worden gebruikt. De weerstand tegen deze medicijnen is erg laag.
- Natuurlijk kunnen er ook andere antibiotica worden gebruikt, zoals amoxicilline (met of zonder clavulaanzuur) en cefalosporinen. Doxycycline is vaak effectief, maar kan niet aan kinderen of zwangere vrouwen worden gegeven.
Antibiotica en allergie
Het kan zijn dat u allergisch bent voor het voorgeschreven antibioticum, dit is een probleem wat ongeveer bij 1% van de gebruikers voorkomt. U kunt dit merken aan huidverschijnselen met jeuk, een typisch symptoom van allergie. Mocht u last hebben van een allergische reactie, komt dit omdat het lichaam het medicijn als een lichaamsvreemde stof herkent. Raadpleeg gelijk uw arts als u hier last van heeft, dan kan degene een nieuwe kuur voorschrijven.
Antibiotica en bronchitis
Mocht u bronchitis hebben, een ontsteking van de luchtwegen, dan kan antibiotica een uitkomst bieden. Het is echter zo dat acute bronchitis meestal binnen 2 weken vanzelf geneest. De symptomen van bronchitis zijn onder andere:
- Loopneus
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Rug- en spierpijn
Mocht u hier last van krijgen, ga dan even langs de dokter, hij bepaald of een antibioticakuur nodig is. Als dit het geval is, maak dan in ieder geval de antibioticakuur af!