Antibiotica en de zon

Doktoren vertellen patienten altijd dat de zon gemijd dient te worden. Waarom gaat de combinatie van zon en antibiotica totaal niet samen en wat zijn de mogelijke gevolgen? Op onze homepage kon u al lezen dat sommige mensen als bijwerkingen last konden krijgen van de UV-straling. Dit is natuurlijk sterk gerelateerd aan de zon. Natuurlijk kun je de zon gemakkelijk mijden door bijvoorbeeld onder een parasol te gaan zitten, een paraplu mee te nemen en/of een pet op te doen. Daarentegen kun je het beste natuurlijk binnen gaan zitten, aangezien daar de UV-straling bijna niet zal doordingen.

Waarom antibiotica en de zon niet samengaan

Het probleem zit ‘m bij deze combinatie erin dat de antibiotica ook zich in de huidcellen (dat wil zeggen aan de oppervlakte) van mensen kunnen vestigen. Wanneer de zon hevig op de huid schijnt, zal dat een hevige reactie van antibiotica uitlokken. Deze reageren namelijk onder iedere conditie weer anders en bij een combinatie met UV-straling/zonlicht zal het effect niet positief uitpakken. In het minst erge geval zal je last krijgen van een gevoelige huid. Daarnaast kun je ook last krijgen van hevige jeuk en/of andere zaken. Antibiotica is een

middel dat energie absorbeert en door deze absorptie zal het energiepijl stijgen. Dit zorgt voor instabiliteit in het lichaam wat vervolgens weer een reactie veroorzaakt waarbij zuurstof explosief in het bloed toeneemt. Dit wordt reactief zuurstof genoemd dat de samenstelling van het DNA en de celkern kan doen veranderen. Dit zorgt voor een negatief effect op de huid en de huidcellen die hierdoor kunnen afsterven. Dit alles resulteert in pijnlijk huid waarop soms zelfs blaren zichtbaar zijn. Voor iedereen is het effect weer anders, aangezien alle huidtypes verschillen en natuurlijk niet iedereen evenveel antibiotica slikt.

Lees de bijsluiter!

Niet voor alle soorten antibiotica moet de zon gemeden worden. Zo moeten mensen die doxycycline en tetracyline voorgeschreven krijgen sowieso de zon mijden. Voor de andere soorten antibiotica hoeft dit waarschijnlijk niet, ookal moet je altijd de bijsluiter lezen, omdat het hierop vermeld staat. Waarschijnlijk komen veel antibioticagebruikers nu pas op deze pagina terecht. Voor hen is het ook belangrijk om alsnog de bijsluiter van hun antibiotica door te lezen, om in de toekomst te weten hoe je met dit middel om moet gaan. Ookal is het bewolkt buiten, de UV-straling is nog steeds aanwezig. Het is dus belangrijk om ook dan voorzichtig te zijn en zoveel mogelijk binnen te blijven.