Antibiotica en de pil

Er zijn enkele voorgevallen geweest waarbij vrouwen zwanger zijn geraakt terwijl ze de pil en antibiotica gebruikte. Het effect is niet geheel aan de antibiotica te wijten, maar het heeft wel een degelijke invloed. Om te weten wat u moet doen met deze combinatie van de pil en antibiotica zou ik u aanraden dit artikel rustig verder te lezen. Hierin worden de schadelijke antibiotica behandeld, maar ook het advies over wat u het beste kunt doen.

Er zijn twee antibioticasoorten die een duidelijke invloed hebben op de pil. Dit is (pas) sinds 2012 ontdekt, dus het kan zijn dat er in een oude bijsluiter nog verkeerde informatie staat. Hieronder ziet u een overzicht van deze twee soorten antibiotica:

  • Rifabutine: dit antibioticum wordt alleen voorgeschreven bij bepaalde infecties, zoals bijvoorbeeld tuberculose. Bacteriën raken snel ongevoelig (resistent) voor rifabutine, dus daarom wordt het vaak in combinatie met een andere antibioticum voorgeschreven.
  • Rifampicine: dit antibioticum wordt voorgeschreven bij luchtweginfectie, tuberculose en hersenvliesontsteking. Ook tegen dit geneesmiddel raken bacteriën snel ongevoelig.

Aangezien bovenstaande antibiotica de werking van de pil kunnen beïnvloeden is het aan te raden om tijdelijk een ander geneesmiddel te gebruiken naast de pil. Het is aan te raden om tot ongeveer twee weken na de kuur weer terug te gaan naar de pil.

Er zijn ook nog antibiotica die geen invloed hebben op de werking van de pil, te weten penicilline, broxil en doxycycline. Het kan zijn dat dit nog wel in de bijsluiter staat, maar dan moet u even de datum lezen van wanneer het gedrukt is. Mocht dit voor 1 januari 2012 zijn, dan waren de producenten nog niet op de hoogte van de niet-schadelijke wisselwerking met de pil.

Wat veel mensen denken, is dat de antibiotica een effect heeft op de menstruatie. Dit is echter niet zo, aangezien meestal de onderliggende ziekte/infectie een effect heeft op de menstruatiecyclus.

Voor het advies geldt dat u altijd de bijsluiter moet raadplegen over een eventuele schadelijke wisselwerking tussen het in te nemen antibioticum en de pil. Hier in staat gewoon de meest adequate informatie (mits u de versie van na 1 januari 2012 heeft), dus daar kunt u gerust op vertrouwen. Bij twijfel is het ook altijd raadzaam om even de arts raad te plegen, want deze weet goed wat u kunt doen in zo’n situatie. Het is altijd aan te raden om een extra voorbehoedsmiddel te gebruiken, want hiermee voorkomt u een ongewenste zwangerschap.