Vele mensen zullen het gevoel wel kennen, ze zitten aan de antibiotica, maar hebben dan een feestje. Hier wordt een alcoholische consumptie aangeboden, maar deze zult u dan uit goed geweten vaak afwijzen. Het gebruik van alcohol in combinatie met antibiotica wordt vaak als ´slecht´ en ´schadelijk´ gezien, maar is dat ook echt zo? Op deze pagina komt u achter het antwoord op deze zoveel gestelde vraag.
Om gelijk met de deur in huis te vallen: het drinken van alcohol mag in combinatie met antibiotica, maar het vertraagt wel het proces van genezing. Dit komt omdat de lever naast het afbreken van de antibiotica nu ook de genuttigde alcohol moet afbreken. Zoals u wellicht weet, kost het 1.5 uur per alcoholische consumptie, dus na een gezellige avond kunt u zo al een halve dag langer aan de antibiotica moeten.
Antibiotica en alcohol
Het is echter wel schadelijk om overmatig te alcohol te drinken, zeker als u een infectie heeft. Dit komt de infectie eerder verergerd door het gebruik van alcohol dan verbetert. Mocht u aan de onderstaande antibiotica zitten, is het al helemaal een reden om alcohol af te slaan:
- Doxycycline: de werking van deze antibiotica wordt sterk verminderd onder invloed van alcohol, en je hebt de kans op een veel langere geneesperiode voor de infectie. Dit wilt u natuurlijk niet, aangezien antibiotica niet het fijnste spul is wat u in uw lichaam wilt hebben.
- Metronidazol: deze antibiotica zorgt in combinatie met alcohol voor mogelijke hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk. Het is daarom verboden om alcohol te drinken tot 2 dagen na het einde van de kuur. Het antibioticum ketoconazol (tegen schimmelinfecties) heeft hetzelfde effect op uw lichaam als metronidazol, dus ook deze antibiotica moet u niet combineren met alcohol.
Hoe weet ik of ik alcohol kan nuttigen in combinatie met mijn voorgeschreven antibiotica?
In de bijsluiter van het desbetreffende antibioticum staat altijd of de combinatie met alcohol schadelijk is voor uw lichaam. Uw apotheker zal u er ook op wijzen dat u geen alcohol moet gebruiken in combinatie met medicijnen door het mondeling over te brengen of er bijvoorbeeld een sticker op te plakken. Deze etiketten zijn in te delen in vier verschillende categorieën:
- Gele sticker met ‘Dit geneesmiddel kan je reactievermogen verminderen.’: Dit effect kan door alcohol worden versterkt.
- Etiket met ‘Gebruik geen alcohol bij dit middel.’: Dit geneesmiddel vertraagt de afbraak van alcohol.
- Etiket met ‘Pas op met alcohol.’: De afbraak van het geneesmiddel wordt door alcohol geremd, zodat de effecten van het middel worden versterkt.
- Etiket met ‘Pas op met alcohol in verband met maagklachten.’: Deze stickers vind je op NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs, oftewel niet-hormonale anti-ontstekingsmedicijnen) en acetylsalicylzuur, omdat ze het maagslijmvlies kunnen beschadigen. Een eventuele bloeding kan door alcohol worden versterkt.